top of page

Ko je Milica, i zašto je ona bitna?

Sigurno ste čuli za trend saosećajnosti koji počinje sa JE SUIS... To nije samo trend, to je borba. Za ljudska, za lična prava, jer svako može BITI TAJ NEKO KOME SE DESILO NEŠTO (obično loše, jer se retko poistovećujemo i saosećamo sa tzv. srećnicima).

Međutim, vratimo se na našu naslovnu temu. Naša Milica je stara, starija od ove države, i od one stare, i one pre nje... Milica je stara nekoliko vekova. Ona je tu, među svima nama.

Milica je kasirka u marketu kojoj su otekle noge od stajanja, ne stiže ni da ode do toaleta, jer SVI ČEKAJU SVOJ RED (mada, idu oni i preko reda).

Milica je devojka koja radi na građevini teške poslove, kako bi izdržavala bolesne roditelje.

Milica je studentkinja koja je jutros kupila đevrek, u nadi da će kada završi TU MEDICINU moći da spašava živote, i jede negde u krugu 'Beton hale' u lepe prolećne dane posle dežurstva, dok mašta kako Dunav miriše samo na rečnu ribu i vetar.

Milica je majka troje dece koja radi do 17h, žuri da spremi ručak, sredi kuću, prošeta sa decom, dočeka goste, a zaboravi da ima zakazan pregled sledećeg dana. Srećom, zvali su iz klinike, jer ko zna kada bi se ta Milica SETILA SEBE.

Milica je i ona žustra, sređena riba koja vozi najnoviji Audi, izgleda 'kao iz Burde', uvek deluje odmorno, a spava samo 5h, jer ima sastanke u firmi po ceo dan, zatim poslovne večere, team building-e, a na kraju se javi i Saši preko Vibera, da ne zaboravi kako mu zvuči njegova žena koju nije video 3 meseca. Saša je u Danskoj, sređuje sitnice da se presele tamo. Milica će za isti novac raditi samo 5h. On već ima sjajan posao, jer i tamo negde, koliko god cenili Milice, još uvek više cene Saše. Nekako kao po nekom ustaljenom pravilu zarade muškarca i žene nikako da postanu jednake za iste stepene obrazovanja i iskustva. No, njima je bitno da su zajedno, deliće novac. Oni čak i ne razmišljaju zašto je Saši dva puta veća plata, samo žele da odu, da olakšaju Milici.

Milica je i Vaša baka, koju su možda kinjili svi, od muža, do strine u braku iz kog se nije moglo, kao da je grob.

Milica je i Vaša tetka koju su u ONO VREME školovali u Francuskoj, koja ima divne uspomene i pravi Vam kroasane, daje da pijete vino (više ne krišom).

No, Milicu više ne gledaju u oči TRI GODINE DANA, Milicu gledaju 3 minuta, potpuno skenirajući i cenu gumice za kosu, celulit, svaki ožiljak... Na kraju Milica od žirija svite svakojakoga svjeta dobija OCENU. Oni će da kažu Milici koliko vredi.

Nego, Milice nisu više kao nekada, sada su mnogo ORNIJE, a uzorne... to već zavisi... kako, gde, zbog čega, za šta? Naravno, i za koga?

Milica gleda u oblake, igra se sa munjama, kosi travu, igra kolo, gleda gde joj se gleda.

Milica ne samo da je odlučila da bude kakva želi, Milica je odlučila da bude Nemilica.

Milica gleda gde želi, pa je nekima Nemilica photo by ANSAMBL KOLO

Ko je sada Nemilica? Da li je to pokvarena Milica?

Ne. Milica. Nemilica je isto što i Milica, samo još bolja i gora. Teško je objasniti, ali neki će razumeti.

Milica odbija da bude šablonska, pa je prestala da svima bude mila. Ponos joj se od gledanja u travu popeo do nebeskih visina, ali ne da bi bila u centru pažnje, ni da bi joj se drugarice čudile.

Nemilica je odlučila da menja društvo, zbog nje, zbog tebe, zbog mene, zbog drugih, zbog svih.

Nemilica će za fine dining obući divnu toaletu, ali će obuti džombaste patike, jer Nemilica želi da joj bude udobno, kolo će bolje da zaigra u patikama nego u štiklama u kojoj joj se lome prsti.

Nemilica će na fotografijama imati široki osmeh, jer se neće kriviti kao deveti paragraf da bi ispala izazovna, jer Nemilica je upućena... Nemilica zna da se seksipil ne kupuje i ne može se videti u izlogu nijedne radnje, Nemilica će zauzeti stav, a ne pozu. Ona zna razliku između poze i stava.

Nemilica je pogledala u kalendar, ona zna kada joj je pregled. Nemilica je videla prijatelje sinoć. Ne posle 5 godina, već tek posle 5 dana. Nemilica je prošetala sa decom svog brata.

Jutros je neka osoba opsovala porodicu Nemilici, ona je odgovorila tako da su svi ljudi aplaudirali kao u pozorištu. Nemilica zna kulturno, ali tačno da odgovori na provokacije.

Ona je otišla na posao na kom je bila 3h. Zatim je otišla na poslovni događaj, a potom na dejt. Ona ima 37 godina, i ide na dejt. Nemilica veruje da će pronaći ljubav... onu ljubav koju imaju baka i deka koji se držeći za ruke penju ka brdu da kupe mladi sir za salatu.

Nemilicu je zvala sestra da je pita treba li da joj pošalje speltino brašno, i kada će u penziju. Nemilicu ta sestra sa neobičnom vrstom humora uvek zabavi, jer ona zaista uživa u tome da je zove svaki treći dan zbog nekog brašna.

Nemilica je opet otišla u san sa željom da nas podseća svaki dan na BRIGU O SEBI.

Hvala Milici, hvala Nemilici, njihovoj večnoj borbi i prijateljstvu.

Moja omiljena Nemilica je Marija Ratković.

'Milica pomaže Nemilici' photo by ANSAMBL KOLO

Marija Ratković privatna arhiva (Instagram)

Inspiracija, konotacija i asocijacija za članak:

''SRPSKA ĐEVOJKA U MILICE DUGE TREPAVICE U Milice duge trepavice, prekrile joj rumen' jagodice, jagodice i bijelo lice; ja je gledah tri godine dana, ne mogah joj oči sagledati, crne oči na bijelo lice, već sakupih kolo đevojaka, i u kolu Milicu đevojku, ne bih li joj oči sagledao. Kada kolo na travi igraše, bješe vedro, pa se naoblači, po oblaku zasjevše munje, sve djevojke k' nebu pogledaše, al' ne gleda Milica đevojka, već preda se u zelenu travu. Djevojke joj tiho govoriše: "Oj Milice, naša drugarice! Il' si luda, il' odveć mudra? Te sve gledaš u zelenu travu, a ne gledaš s nama u oblake, đe se munje viju po oblaku." Al govori Milica đevojka: "Nit' sam luda, nit' odviše mudra, nit' sam vila, da zbijam oblake, već đevojka da gledam preda se." Pesma iz Vukove zbirke Narodne srpske pjesme / 1824. str. 223 i 224. / pesma br. 323.

Izvor pesmice: http://riznicasrpska.net/knjizevnost/index.php?topic=615.0


bottom of page