top of page

Време је за ГЕРИЛУ

Ових дана, заправо месеци, односно година (зар је могуће)тражим посао у Београду.

На једном познатом сајту за тражење посла тренутно је истакнуто 2.438 послова, од чега 404 у мојој прилагођеној претрази (симболично као Ерор 404).

Од 404 само 2 посла у мојој струци- Туризам, од којих за један треба специјални курс за продају авионских карата. За преостале означене области из мог домене знања и интересовања (ekonomija (opšte) administracija menadžment (srednji) marketing, promocija jezici, književnost mediji (novinarstvo, štampa) obrazovanje, briga o deci, PR, zabava- Beograd 50 km, Valjevo, Novi Sad)траже године и године искуства/све могуће и немогуће курсеве, знања *перфектна разних страних језика,дипломе државних факултета, високе оцене током студија *у мом случају завршених пре 3 године,пребивалиште у ЛК на територији града Београда...

Нуде (углавном) мизерне плате за дугачке лицте мулти-практик активности роб-робота ког планирају да запосле. Мислим се, и на робота би потрошили више, скупа је струја у нашој најлепшој бајци- Србији.''Треба да продајете уметничке слике у вредности 200-200.000 евра, ваша основна плата би била 250 евра, плус бонус *ако уопште продате неку слику тај месец.''

Ако не, да ми искључе струју, избаце ме на клупу у парк (а није ''Титово доба'' сада има разних структура које 'би вас дирале'', а и неко већ лежи на тим клупама, нема места...)?

Била сам на неких 15-ак разговора ове године, 10-ак прошле, и неких пет 2017. године. Из године у годину ме више зову, због радног искуства, да кажемо да то улива неку наду (можда ипак...).

Међутим, немам ни чувену возачку дозволу Б катагорије, а ни сопствено возило (да, многи ће тражити да сопствено возило ставите у службу предузећа, себи додате улогу возача, све за рад који ће изгледа донети више немоћи него помоћи). Одједном сви морају да имају и возачку (но, мало је и то, неки наводе *активан возач са најмање 2 године искуства у вожњи, а ви нпр.тражите посао секретара или неки други канцеларијски посао који није баш везан за терен).

Има ту и сјајних огласа и услова (углавном на страном језику, у страним компанијама), а и оних српских, дивних изузетака.

Има разних послодаваца, али можда не знају како да дођу до потребног кадра, па често постављају и небулозне услове, без преке потребе.

Неки паметни људи ми рекоше ДА ТРЕБА ДА УРАДИМ НЕШТО ШТО ДО САДА НЕКО ДРУГИ НИЈЕ, ДА БИХ ПРОНАШЛА ЖЕЉЕНИ, или барем приближно жељени ПОСАО.

Можда су у праву. Можда је време за остварење моје ГЕРИЛА ИДЕЈЕ. Садржи тај најбитнији елемент- НЕ ЗНАМ НЕКОГА ДА КО ЈЕ ИСТО ТО ТАКО УРАДИО,улог је герилски колико то може бити,ВОЉА је јака, очај је дошао близу граница, али и ОПТИМИЗАМ је ту, ВЕРА у те ЧАСНЕ ИЗУЗЕТКЕ...

Ми смо деца кризе,не би нас било без ВЕРЕ, нико не би био психички здрав, мада је много психички болесних. За многе менталне бољке криве су кризе, јер је човек у основи материјално, хедонистичко биће које не може да не пати због немогућности да приушти себи и својој породици макар основни ниво животног 'комфора'.

Време је за ГЕРИЛА ПОТЕЗЕ (ускоро ћете сазнати о чему је реч)...

Срећно апсолутно свима у потрази за новим/првим послом!

Ако имате савет- кажите, ако имам савет- рећи ћу.

Свако добро, живо, здраво, весело, колико се може...

Поздрав!

bottom of page